Terug naar het overzicht
Tool

Spel ‘Gedragen Gedrag’ – Kom in team of klas tot afspraken over gewenst en ongewenst gedrag

Welk gedrag is acceptabel en welk gedrag niet? Hoe kijken leerkrachten en leerlingen aan tegen voorvallen van pesten, discriminatie of seksueel gedrag? Het spel ‘Gedragen Gedrag’ brengt werkelijke situaties onder de aandacht en maakt ze bespreekbaar. Als Gezonde School-adviseur kun je het spel inzetten om met het team in gesprek te gaan over gewenst en ongewenst gedrag zodat men binnen de school tot afspraken en regels kan komen.

Maar het is ook een mooie tool waarmee de school zelf aan de slag kan, binnen het team en in de klas. In de editie voor het basisonderwijs kan Gedragen Gedrag ook gebruikt worden in gesprek met ouders.

Hoe werkt het?

Gedragen Gedrag biedt verschillende spelvarianten: Met of zonder spelbord, kleine of grotere (discussie)groepen of het zogeheten ‘overloopdebat’. Kortom: hoe klein of groot de groep ook is, er is altijd een manier te vinden om met dit spel aan de slag te gaan. Ook is het heel geschikt om te spelen tijdens studiedagen.

Het spel bevat kaartjes met daarop beschrijvingen van situaties die afkomstig zijn uit de schoolpraktijk. Er zijn twee soorten kaartjes: Situaties die zich afspelen binnen het team en situaties tussen leerlingen/studenten onderling en tussen leraren en studenten/leerlingen. Afhankelijk van de soort kaartjes die je kiest kun je het spel spelen met jouw team of met jouw klas. De po-editie kan ook gespeeld worden met ouders.

De thema’s

De kaarten zijn onderverdeeld in een aantal thema’s die zijn aangeven met een gekleurd tekstballonnetje. Zo kun je het spel ook aan de hand van een specifiek thema spelen. Ook zijn er lege kaarten die je kunt gebruiken om een eigen situatie in te brengen. De thema’s zijn:

  • Liefde, seks & relaties
  • Agressie & geweld
  • Vooroordelen & discriminatie
  • Seksuele & genderdiversiteit
  • Pesten
  • Online gedrag & sociale media
  • (PO: Ouders)

Waar vind je het?

Gedragen Gedrag voor vo/mbo: Spel ‘Gedragen Gedrag’ vo/mbo – School en veiligheid

Gedragen Gedrag voor po: Spel ‘Gedragen Gedrag’ po – School en veiligheid

Gedragen Gedrag is ontwikkeld door Stichting School & Veiligheid en is in 2023 grondig herzien.

 

Ga naar deze tool

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.