De toegenomen aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat – ook op scholen – gewerkt wordt aan de preventie hiervan door het scheppen van een sociaal veilig, seksueel integer schoolklimaat.
Voor het vaststellen of aanpassen van schoolbeleid op dit gebied is het nuttig om de uitgangspositie in kaart te brengen, zodat gericht gekozen kan worden voor veranderingen. De SGG-preventietool is hierbij een praktisch hulpmiddel. Als Gezonde School-adviseur kun je met deze tool de school ondersteunen bij het werken aan een seksueel integer schoolklimaat.
De tool bestaat uit drie stappen:
1) Bekijk de huidige situatie met de scan. Hoe staat het met de kennis & kunde van het personeel over preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag op school?
De SGG-scan is een anonieme vragenlijst voor al het schoolpersoneel om uit te zoeken hoe de dagelijkse schoolpraktijk eruitziet als het gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat weet het personeel hier van? Wat gebeurt er al ter preventie? Waar hebben medewerkers mee te maken? Wat doen ze als het niet goed gaat?
De scan kan worden afgenomen als digitale vragenlijst, maar kan ook op papier worden uitgedeeld.
2) Check de SGG-infokaart voor schoolleiders. Met welke informatie, producten of instrumenten kan de schoolleider het beleid optimaliseren voor een seksueel integer en veilig schoolklimaat?
Bekijk de uitkomsten van de scan met een werkgroepje. Sluit de schoolpraktijk goed aan bij de visie van de school en het beleid? Wat kan beter?
Er zijn aparte SGG-infokaarten voor het po en voor het vo & mbo.
3) Informeer medewerkers met een op maat gemaakte routekaart over preventie & aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag op school.
In deze routekaart staat alle informatie rond preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de eigen school op een rij. Zo weet iedere medewerker wat van ieder verwacht wordt t.a.v. preventie en wat te doen bij (een vermoeden van) een incident.
De SGG-Preventietool is ontwikkeld door Stichting School & Veiligheid.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.