Terug naar het overzicht
Tool

Praktijkfilmpjes pedagogische wegwijzers

Hoe ga je om met alledaagse situaties in de klas die raken aan sociale veiligheid? Op basis van zeven wegwijzers naar sociale veiligheid ontwikkelde Stichting School & Veiligheid vijf filmpjes, waarmee je hier zelf of samen met collega’s op kunt reflecteren. Zo krijg je meer zicht op je pedagogisch handelen en ben je met elkaar op weg naar een sociaal veilige school.

De filmpjes zijn gericht op vo en mbo. In ieder filmpje komt een ander aspect van sociale veiligheid aan bod: pesten, uitsluiting, seksuele integriteit en sociale media. In elk filmpje komt één pedagogische wegwijzer terug, die door een adviseur van School & Veiligheid wordt toegelicht. Ook zijn er bij elk filmpje begeleidende vragen.

Waar gaan de filmpjes over?

De situaties die aan bod komen zijn:

  1. ‘We zijn toch geen vrienden?’ Een student bespreekt met haar mentor hoe zij een aanraking van een leraar ervaart. Hoe stimuleert de mentor het positieve en integere gedrag van de student?
  2. ‘Vervelende grappen’. De mentor houdt een klassengesprek met zijn brugklas over de sfeer in de groep. Een van de leerlingen is vaak mikpunt van vervelende grappen. Hoe zorg je dat de klas zich samen verantwoordelijk voelt voor een fijne en veilige sfeer voor iedereen?
  3. ‘Het gaat toch gewoon goed?’ De docent heeft een gesprek met de klas over de sfeer en de omgang met elkaar.
  4. ‘Ik ga niet naast hem zitten’. Een leerling voelt zich gediscrimineerd door een vervelende opmerking. De leraar laat zien hoe hij kwetsende opmerkingen begrenst en tegelijkertijd in verbinding blijft met zijn leerlingen door hen uit te nodigen te vertellen wat er bij hen leeft.
  5. ‘Ze appt me steeds…’. Een leraar worstelt met de mate waarin een leerling contact zoekt. Hoe respecteer je hierin je eigen grenzen en behoud je het vertrouwen?

 

Deze teaser geeft een eerste indruk van de opzet van de vijf filmpjes: https://youtu.be/aL83sup5h7o.

 

 

Ga naar deze tool

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.