Terug naar het overzicht
Tool

Kijkroute (vo)

Hoe werk je aan een veilige sfeer in de klas rondom seksualiteit en gender? School & Veiligheid filmde vier alledaagse situaties op een middelbare school en maakte er een werkvorm bij voor professionalisering van leraren: de Kijkroute.

Als Gezonde School-adviseur kun je de filmpjes gebruiken om met leraren – in groepjes of in het team – van gedachten te wisselen. Zo werk je samen aan het vergroten van hun pedagogisch vakmanschap, ook ten aanzien van seksuele integriteit.

Waar gaan de filmpjes over?

  • ‘Na de zomervakantie’ – De leraar wordt geconfronteerd met een stereotype waar ze zelf een mening over heeft. Hoe gaat ze hiermee om?
  • ‘Vlak voor de werkweek’ – Er gebeurt iets in de klas dat de leraar niet begrijpt. Hoe gaat hij om met deze kwetsbaarheid? Op welke manier werkt de leraar aan een veilige sfeer voor alle leerlingen?
  • ‘Toetsen teruggeven’ – Een leraar geeft een schouderklopje. Kan dit? Wanneer is het aanraken van leerlingen wel of niet ok√©? Op welke manier is de leraar een voorbeeld van seksuele integriteit?
  • ‘Het begin van de les’ – Een rumoerige start van de les stelt de leraar voor dilemma’s: hoe reageert ze hierop? Hoe kan ze dit moment aangrijpen om een gesprek met de klas aan te gaan?

 

Ga naar deze tool

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.