Terug naar het overzicht
Tool

Kijkroute (po)

De Kijkroute (po) is een tool voor leraren waarin zij op een leuke, ongedwongen manier met collega’s in gesprek gaan over relaties en seksualiteit. Dit gebeurt aan de hand van filmpjes van alledaagse praktijksituaties. Hoe kunnen zij die aangrijpen om een sociaal veilig klimaat te scheppen en met leerlingen te werken aan seksuele integriteit?

Als Gezonde School-adviseur kun je de filmpjes gebruiken om met leraren – in groepjes of in het team – van gedachten te wisselen. Zo werk je samen aan het vergroten van hun pedagogisch vakmanschap, ook ten aanzien van seksuele integriteit.

De vijf filmpjes gaan over:

  • Mijn kind komt hier toch niet om over seks te leren!” Ouders komen verhaal halen – hoe kan een leraar hiermee omgaan? Hoe doen diens collega’s dat?
  • Leerling op schoot – en dan. Een leerling op schoot, kan dat wel? Wanneer wel of niet? Hoe denken verschillende leraren erover?
  • Blootje kijken in de klas. Hoe bespreekt een leraar met kinderen wat er wel of niet kan? En hoe gaat deze in gesprek met een ouder die hier vragen bij heeft?
  • Wanneer heeft u het voor het eerst gedaan?” Een leerling stelt ineens een heel persoonlijke vraag. Wat doe je dan al leraar? Hoe kun je op een seksueel integere manier reageren, waarbij je open blijft staan voor gesprek maar daarbij ook je eigen grenzen bewaakt? Hoe zouden je collega’s dat aanpakken?
  • “Voetbal is niet voor huilende meisjes”. Hoe reageer je als leerlingen opmerkingen maken waardoor anderen zich vervelend voelen? Hoe kun je zoiets begrenzen en toch ook de verbinding behouden? En hoe zorg je ervoor dat na een incident weer een veilige sfeer in de klas ontstaat?
Ga naar deze tool

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.