Terug naar het overzicht
E-learning

Expert e-learning voor ervaren Gezonde School-adviseurs

Ben jij als ervaren Gezonde School-adviseur al ervaren in het adviseren van scholen rondom het thema gezonde relaties & seksualiteit? Mogelijk ben je dan tegen specifieke uitdagingen aangelopen. Ben je op zoek naar tips voor en inzicht in situaties rondom ouderbetrokkenheid, culturele en religieuze diversiteit, seksuele en genderdiversiteit en borging? Volg dan deze gratis online cursus.

Je kunt denken aan vragen als:

Hoe kan ik een school ervan overtuigen dat het belangrijk is om ouders te betrekken als ze starten met de Week van de Lentekriebels?

Wat als een multiculturele school het moeilijk vindt om te starten met seksuele vorming?

Hoe ondersteun ik een school waar men aan de slag wil met het thema genderdiversiteit, maar binnen de school een sociaal onveilige sfeer bestaat?

Een school die ik begeleid is nu goed bezig, maar hoe zorg ik ervoor dat ze het thema ook echt borgen?

Welke modules zijn er?

De e-learning bestaat uit vier modules, die elk ongeveer een half uur tot een uur in beslag nemen. De vier modules zijn:

  • Ouderbetrokkenheid. Ouders hebben een belangrijke en primaire taak in de seksuele opvoeding van hun kinderen. Toch vinden sommige ouders dit lastig of beginnen ze er laat mee. Daarom is het fijn als zowel ouders als school er aandacht voor heeft. Het is het mooist als ouders en school hierin samenwerken en elkaar ondersteunen. In de module leer je hoe je een school kunt ondersteunen bij het betrekken van ouders. Waarom is dit belangrijk? Hoe kan een school het aanpakken? En hoe werkt het in de praktijk? (Noot: in de module gaat het zowel over ouders als over verzorgers).
  • Culturele en religieuze diversiteit. In deze module duik je dieper in de omgang met culturele en religieuze verschillen. Hoe kunnen jouw eigen normen en waarden een rol spelen in advisering? Hoe reageer je als je weerstand ervaart? Je krijgt een aantal praktische tips over hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je door middel van dialoog het gesprek aan gaat. Daarnaast oefen je met reageren op een aantal praktijksituaties uit het onderwijs.
  • Seksuele en genderdiversiteit. Deze module bestaat uit een beginners- en een expertmodule. Het thema ontwikkelt zich snel en er bestaan nog wel eens misverstanden over. Daarom bieden we in de beginnersmodule basisinformatie aan. In de expertmodule wordt dieper ingegaan op het thema in onderwijscontext. Aan de hand van voorbeelden en ervaringsverhalen leer je hoe je om kunt gaan met situaties die raken aan seksuele en genderdiversiteit. Je leert onder meer over het omgaan met ongemak of weerstand en over wat er nodig is om een echte cultuurverandering op een school teweeg te brengen.
  • Borging. Veel GSA’s vragen hoe je ervoor zorgt dat het thema gezonde relaties & seksualiteit goed geborgd wordt op een school. Het vastleggen van het thema in het beleid en het halen van een themacertificaat zijn nog geen garantie dat alle schoolmedewerkers er ook in de praktijk bij betrokken zijn. In deze module leer je onder meer wat borging inhoudt en wat het verschil is met verankering. Je ontdekt hoe inzichten in organisatieverandering je kunnen helpen in de borging van relationele en seksuele vorming en seksuele integriteit. En je leert hoe je aan de hand van een aantal stappen het draagvlak voor het thema systematisch kunt bevorderen.

Iedere module bestaat uit informatie en een aantal opdrachten. Aan de hand van verschillende voorbeelden en ervaringsverhalen leer je hoe je om kunt gaan met situaties rondom het specifieke onderwerp. Je kunt alle onderwerpen doorlopen, maar ook alleen voor een onderwerp kiezen dat jou het meest interesseert.

Aanvullende trainingen

NOOT: In aanvulling op deze ‘Expert e-learning’ worden incidenteel trainingen ‘Houding & vaardigheden’ gegeven. 

Op dinsdagmiddag 14 november: Ouderbetrokkenheid.

 

Ga naar deze tool

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.