Elke leraar krijgt wel eens te maken met situaties die raken aan relaties en seksualiteit. Of het nu te maken heeft met een les seksuele vorming, of iets dat plaats vindt in de klas of in school. De school is nu eenmaal een ‘samenleving in het klein’, waarin ze leren hoe ze – letterlijk en figuurlijk – in elkaar zitten en dat dat voor anderen anders is. Ze leren hun wensen en grenzen kennen. Ze ontdekken dat er verschillen zijn in identiteiten, normen, waarden en omgangsvormen. De school is dus als het ware een ‘oefenplaats’ voor leerlingen, een begrip dat ook in de Wet op burgerschapsonderwijs is opgenomen.
Dat vraagt heel wat van leerkrachten. Want situaties waarin seksualiteit of gender een rol spelen zijn interessant, maar soms ook uitdagend. Het gaat om persoonlijke onderwerpen, die wel eens beladen kunnen zijn door sterke (on)uitgesproken normen en waarden. Daarnaast heeft de leerkracht niet alleen met zichzelf te maken, maar ook met visie en beleid van de school, met het team en met ouders. Daarom vraagt werken aan seksuele integriteit om pedagogisch vakmanschap.
Als Gezonde School-adviseur ondersteun je leerkrachten in deze belangrijke taak. Deze e-learning kan hier een mooi hulpmiddel bij zijn. Op interactieve wijze komen veel aspecten langs waar de leerkracht mee te maken kan krijgen. Er zijn acht modules:
Elke module duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. De e-learning is gratis en staat in het Leerportaal van Rutgers.
Er zijn aparte e-learnings voor po en vo:
NOOT: Er is ook een e-learning, speciaal voor zorgprofessionals op school!
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.